Opgroeien

Omrijden of oplossen

Iedereen is opgegroeid met bepaalde waarden en normen. Iedere volwassene heeft zijn eigen jeugd geleefd en beleefd op zijn eigen manier. Zelf ben ik opgegroeid in een gezin van zes kinderen een vader en een moeder. Mijn zussen en broers hebben dezelfde opvoeding anders beleefd dan ik. Dat kan ook niet anders omdat ieder van ons heeft gekeken met zijn eigen ogen, geroken met zijn eigen neus, gehoord met zijn eigen oren en gevoeld met zijn eigen lichaam. We hadden andere vrienden, zaten in een andere klas met andere kinderen om ons heen. Speelde of logeerde bij een vriendje of vriendinnetje waar andere regels waren. Doordat we allemaal verschillend zijn opgegroeid heeft iedereen andere herinneringen. Die herinneringen kun je bewust oproepen en uit je geheugen terughalen. Ook zijn er herinneringen die je niet zo makkelijk terug kunt halen uit je geheugen. Herinneringen uit een periode dat je nog baby was bijvoorbeeld of herinneringen die gekoppeld zijn aan minder leuke situaties.

Toch zullen ook die herinneringen onbewust om jouw aandacht gaan vragen. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan negatieve gedachtes of overtuigingen. Wanneer die gedachtes of overtuigingen te lang aanwezig zijn en er geen aandacht aan wordt geschonken dan kunnen ze je leven negatief gaan beïnvloeden. Je leven of je lijf stroomt niet meer lekker door, er ontstaan letterlijk blokkades. Die zich uiten als lichamelijke klachten, stress, boosheid, verdriet, angst, burn-out, etc.

Een blokkade kun je beschouwen als een breuk in de weg. Je kunt er een tijdje omheen rijden maar de breuk in de weg gaat niet vanzelf weg. Hij wordt langer, dieper en breder.  Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken. Je laat de boel de boel en de breuk nog dieper, breder en langer worden. Je zult er dan uiteindelijk voor moeten kiezen om een andere route te nemen om van A naar B te gaan. Omdat jouw vertrouwde route niet meer mogelijk is. Een periode omrijden om de blokkade uit de weg te gaan hoeft geen probleem te zijn. Maar kan uiteindelijk leiden tot frustratie. Je moet immers eerder uit bed omdat je langer moet reizen en het kost meer tijd en brandstof. De andere keus is om te proberen of je de breuk kunt herstellen, wat tijd en energie kost. Deze keus zal uiteindelijk weer rust en ontspanning geven omdat je verder kunt via de route die jij prettig vindt.

Wanneer jij breuken signaleert op jouw weg. Schenk er aandacht aan. Repareer jouw weg op tijd en verbind de gebroken delen weer met elkaar. Zodat jij je kan richten op de mooie dingen in het leven.

Herken jij je in dit verhaal en wil jij ook jouw eigen route blijven volgen op een ontspannen manier. Bel of vul het contactformulier in van de website of mail mij gerust voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.